ההיסטוריה של תיאטרון פלייבק מתחילה בשנת 1975, אז ג'ונתן פוקס ואשתו ג'ו סאלס ייסדו את קבוצת הפלייבק הראשונה בצפון מדינת ניו יורק. תיאטרון הפלייבק מבוסס בצורה רבה על תיאטרון האימפרוביזציה, אך על כך נוספו יסודות מתחומים שונים כמו פסיכודרמה ואומנות זו הפכה לכלי בעל יכולות תרפויטיות. הרעיון המקורי של ג'ונתן פוקס היה לייצר תיאטרון קהילתי שבו התושבים יכולים להגיע למרכז הקהילתי כדי לשתף בסיפורים ובחוויות שקרו להם, ובתמורה הם היו מקבלים שיקוף על חוויותיהם מהשכן, הגנן או החנווני בתיאטרון הקהילתי. התהליך כולו מסייע רבות ליצירת אחווה בין אנשים ולהידוק הקשרים הבין אישיים, אך מעבר לכך מדובר על כלי מוכח שמאפשר להתמודד עם דילמות פנימיות בסביבה בטוחה. במאמר זה נציג כיצד השימוש בתיאטרון פלייבק מסייע לשילוב תלמידים וכיצד הוא משתלב במערך ההכלה והשילוב הראוי.
מעגלי א.ב.י היא תוכנית ייחודית שמיועדת לבתי ספר ובה התלמידים מקבלים כלים ייחודיים שמאפשרים להם להתבטא בצורה טובה יותר ולהביע את עצמם בסביבה חמה ובטוחה. חלק מהכלים שבהם אנחנו משתמשים במהלך הסדנאות שלנו מבוססים על אלתור, ועל תיאטרון הפלייבק בפרט, ובנוסף לתוכניות שלנו, אשר זמינות במערכת גפ"ן של משרד החינוך, אפשר להזמין אצלנו גם הצגות תיאטרון פלייבק וסדנאות פלייבק.
מה זה תיאטרון פלייבק?
עד עכשיו התייחסנו לרעיונות שהביאו להתפתחות תיאטרון הפלייבק, אך טרם הסברנו מה קורה בזמן הצגת תיאטרון פלייבק. במהלך המופע הקהל עצמו לוקח חלק פעיל בהצגת סיפורים וחוויות אישיות, אשר אותם לוקח צוות השחקנים ומציג אותם על הבמה דרך ריקוד, תנועה, שירה ועוד אמצעים, שהם לרוב ארכיטיפיים, כלומר אבני היסוד של הסיפור שסופר. ההפשטה הזו מהסיפור האישי מאפשרת לסיפור להפוך לגלובלי, וכך כל אחד מהצופים יכול לגזור לעצמו רעיון שאליו הוא מתחבר ושאותו הוא מוצא נסתר מאחורי הסיפור.
הסיפורים השונים שעולים בתוך המופע נשזרים אחד בשני בצורה הרמונית, וכך קשה להבחין בין החלקים הגלויים לסמויים ואפשר פשוט לקבל את השיקוף בצורה לא שיפוטית. התהליך כולו מסייע רבות לתלמידים או לצוותים או לכל קהל שהוא להבין כיצד להכיל את האחר בצורה מלאה יותר, וזאת כיוון שהם מבינים באופן בלתי אמצעי את הסיפורים של האנשים האחרים. החיבור הרגשי והאישי הזה שנוצר בזכות תיאטרון הפלייבק הוא זה שמאפשר ללמוד אמפתיה והכלה בצורה א-דידקטית ויעילה.
כיצד תיאטרון פלייבק מסייע לשילוב תלמידים במערכת החינוך?
קיימות כמה תצורות של תיאטרון פלייבק אשר עשויות לסייע רבות לשילוב של תלמידים. השיטה הראשונה היא מופע תיאטרון הפלייבק שבו שחקנים מנוסים ומקצועיים משקפים סיפורים שונים שעולים מהקהל, כמו התהליך שעליו הרחבנו בחלק הקודם של המאמר. אך נוסף על כך ישנה אפשרות להזמין סדנת תיאטרון פלייבק שבה התלמידים, או אנשי הצוות וההנהלה, מקבלים את הכלים המקצועיים שקיימים אצל השחקנים המקצועיים.
במהלך סדנת תיאטרון פלייבק אנחנו מעבירים את המשתתפים תהליך מלא וחוויתי שבו הם מקבלים את כל הכלים הדרושים לשחקן אילתור. לצד הענקת כלים ולימוד הבסיס, אנחנו משלבים בסדנה את עקרונות תיאטרון הפלייבק, כמו זרימה, ויתור, אמפטיה, הקשבה ועוד, וכך למעשה המשתתפים מעלים בעצמם סיפורים וחבריהם לקבוצה משקפים בעבורם את התכנים הסמויים והגלויים שעולים מאותו הסיפור. הסדנה פותחת אפשרויות בלתי נגמרות באמצעות מגוון התפקידים הרב שכל משתתף עובר וכך אנחנו מקבלים שילוב מיטבי שמבוסס על סובלימציה, ויתור וכמובן שגם על הצפת קונפליקטים ושיקופם בצורה יצירתית.
גם סדנאות הפלייבק וגם מופע תיאטרון הפלייבק זמינים אצלנו במרכז א.ב.י ונשמח לעמוד לשרותכם עם עוד פרטים בנושא בכל רגע.
Comments